Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar fiatalok mentették meg a katmandui árvaházat!

Mint az előző részben írtam, Tibetbe indulásom előtt az utóbbi heteket egy katmandui árvaházban  töltöttem. Úgy kerültem kapcsolatba az árvaházzal, hogy a Couchsurfing-en írtam egy fiatal lánynak, aki  egy háromgyerekes család legidősebb gyermeke, ő a 23 éves Eva (Laxmi az eredeti neve, de megkeresztelkedett és az árvaház is keresztény szellemben működik), s ők tartják fenn és üzemeltetik a 10 gyereket befogadott "intézményt". Miután két-háromszor kilátogattam, egyre jobban megkedveltem a gyerkőcöket (és láttam a mi szemünkkel nézve tragikus körülményeket), úgy gondoltam kiköltözök és megpróbálok átmenetileg színt vinni amúgy igen egyhangú és rideg életükbe. Csak lassan derült ki számomra, hogy a két szülőnek - ők az analfabéta 52 éves anyuka, Ama  és az apuka, Ba, aki bordatörésből próbált felépülni, miután összeverték, mert egy rokon nőt védelmébe vett -  nyomja egyedül a fenntartás terhe a vállát.

Leginkább szeretetet próbáltam adni, ami abban nyilvánult meg, hogy leültem leckét írni velük, játszottam velük, mutattam, hogy a különböző dolgokat hogyan kell csinálni (pl.: orrot fújni, cipőfűzőt kötni, és próbálom az alapvető dolgokra nevelni őket, ami az európai kultúrában természetes, de a világnak ezen a részén nem). . A körülmények voltak a legridegebbek, amikkel eddig utam során találkoztam, annak ellenére, hogy egy ház első két szintjén laktam tizenöt másik emberrel. Nem volt folyóvíz, tehát minden hajnalban, illetve este vödrökkel és kannákkal mentünk vízért a nagyobb gyerekekkel. Nem volt fűtés, így a fagyos éjszakákon alig egy pár fokkal lehetett melegebb a szobákban (a ház szinte nyitott volt, mert a nyílászárók vagy hiányoznak, vagy egyáltalán nem szigetelnek). Végül jobbára nem volt áram, és amikor mégis, akkor általában nem kellett.

Végül az is kiderült, hogy miután már korábban nem tudták fizetni a lakbért, január közepén el kell hagyniuk a házat. A kétségbeejtő helyzetet látva, írtam a Facebookon ismerőseimnek, s felhívásomra nagylelkű barátaim összedobtak annyi pénzt, hogy ki tudtunk bérelni egy valamivel jobb feltételekkel rendelkező másik épületet. Át is költöztünk, és azzal a tudattal folytathattam utamat, hogy legalább átmenetileg segítettem fedél alatt tartani az intézményt.

Itt olvashatsz cikkeket Dávidról!

3 Tovább

Cikkek Simon Dávidról

Az Utazó (2011. május): Már Indokínában gyalogol a magyar vándor

Metropol (2011. január 11.): Gyalog a Föld körül

Népszabadság (2010. december 31.): Katmanduban szilveszterezik a világjáró magyar vándor

Metropol (2010. december 31.): Katmandui árvaházban szilveszterezik a magyar vándor

Origo (2010. július 28.): Már Iránban jár a Földet gyalog megkerülő magyar

Travelline (2010. július 28.): Gyalog kerüli meg a Földet a magyar vándor

Az Utazó (2010/3. szám): 5 év, 40 ország: Egy magyar, aki gyalog kerüli meg a Földet

Népszabadság (2010. június 1.): Már Örményországban jár a magyar vándor

Metropol (2010. május 3.): Gyalog a világ körül

Népszabadság: (2010. február 1.): Mátyásföldről a világ körül

1 Tovább

Simon Dávid a Föld körül

blogavatar

David's aim is to travel around the globe in five years, mostly walking. He started his blog in Kathmandu to share with all interested how an economist from Budapest fulfils the dream of his life.

Utolsó kommentek