Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Esős hajnal a kínai-vietnami határon

Még sötét volt, amikor arra ébredtem, hogy egy rendőr bökdös, és kéri az útlevelemet. Ez azt jelentette, hogy a határ közelében vagyunk, a busz nemsoká be is kanyarodott egy pályaudvarra. Még a kutyák is felneszeltek a fura jövevény láttán, egy-két álmos arcon pedig kifejezetten láttam, nem tudja eldönteni, hogy álmodik-e vagy sem, ahogy a botommal elkopogtam mellette. Derültséget okozott a kínaiul beszélő japán és társa, mindehhez hajnali fél hat volt. Nem vesztegettük az időt, és egyből belevetettük magunkat a vietnami nyelv rejtelmeibe (mely hangzásában nagyon hasonlatos a kantonihoz), valamint megpróbáltunk elraktározni minél több hasznos információt fáradtságtól zúgó fejünkben.

Hosszas várakozás után a két vietnami nő, akik mellé leültünk, szólt, hogy induljunk. Így felpattantunk egy targoncafélére (roppant kellemetlen volt, ahogy a hideg hajnali szitálás az arcunkba vágott), hogy alig öt perc targoncázás után keresztülvágjunk egy pocsolyákkal tarkított burkolatlan térre. Amikor a tér túloldalán megálltunk, nyilvánvaló volt, a kínai-vietnami határon vagyok, valahol a térkép szélétől 2 és fél centiméterre. Itt egy újabb óra várakozás után végre megnyíltak a kapuk, közben szépen felgyarapodtunk, és a sok ember elkezdett ömleni a kontroll ablakok felé. Ám mielőtt eljutottam volna az útlevélellenőrzésig, egy másik pulthoz irányítottak, ahol mintegy 1 eurómyi jüan ellenében először hídvámot kellett fizetnem. Merthogy a két országot a városkát kettészelő folyócska választja el. Ezek után minden gond nélkül átjutottam a kínai oldalon, hogy egy színes zászlókkal feldíszített hídon keljek át, aminek a végén ott várt a felirat vörös csillagok és sarló-kalapácsok tengerében: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam, magyarul Szocialista Vietnami Népköztársaság.

No, a kupaktanácsot megint összehívták a srácok, amikor a kezükbe került az útlevelem. Hiányzott a kínai vízum a passzusból, merthogy a sok kezet megjárt A4-es fecnim szabály szerint ott maradt a kínai kollégáknál. De hát nehéz volt nekik összerakni, hogy valami magyar vagyok, nincs kínai vízumom, de nyilvánvalóan Kínából jövök, és mégsem vagyok politikai menekült vagy titkos ügynök. Azért a végére csak átengedtek.

Innen, ismét Hirotával egy kisbuszba szálltunk, ami a következő buszpályaudvarig (a vietnami oldalon, de ugyanabban a városban) vitt minket. Amikor kiszálltam, felnéztem az égre, lenéztem a földre, szívtam egy teli tüdő levegőt, és magamban megfogadtam, hogy bizony egy külön vietkong osztag kell, hogy erőszakkal feltegyen engem bármilyen járműre,  mert én innen ha törik, ha szakad, gyalog folytatom, Isten engem úgy segéljen!

Épp eleget zötyögtem különböző járműveken az elmúlt majd 7.000 km alatt, mióta Katmandut elhagytam.

Itt olvashatsz sajtóban megjelent cikkeket Simon Dávidról!

0 Tovább

Utazás egy hálókocsis kínai buszon

Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar ismét gép elé kerülök, de az út teljesen kiszámíthatatlan, talán már az lenne furcsa, ha egyszer úgy történnének a dolgok, ahogy eltervezem.

De kezdjük onnan, hogy kedd este kicaplattam a kantoni buszfőpályaudvarra. A biztonsági átvilágítás előtt azon morfondíroztam, hogy akkor most az utolsó megmaradt kisbicskámat is el fogják kobozni? Úgy döntöttem, hogy nincs mit vesztenem, megpróbálom a filmekben látottakat: már a metróban, utcán is sokszor esett meg velem, hogy keményen váll-váll ellen ütköztem a siető kínai járókelőknek, ahogy nekem jöttek. Vártam, hogy kisebb csoport alakuljon ki a fémdetektor előtt, és ekkor gyorsan cselekedtem. Levettem vállamról a hátizsákot, és rátettem a futószalagra, majd pont amikor a lézer előtt áthaladt, magammal együtt belöktem egy egész családot az alig 80 centi széles kapun. Így a biztonságiak ahelyett, hogy a monitorra figyeltek volna, a kisebb perpatvarra kapták fel a fejüket. Én színpadiasan még fel is voltam háborodva, hogy a békés utazót  lökdösik, nem elég a sok szabály, aminek meg kell felelni. Közben sunnyogtam a csomagom felé, hogy rámutatnak-e vagy sem. A végén még tőlem kértek elnézést. Megkönnyebbülésemre nem állítottak félre, gyorsan felkaptam a hátizsákot és a botomat, és a megfelelő számú kapu felé gyorsítottam lépteimet.

Fél órán belül (percre pontosan) ki is kanyarodott a buszunk, ami teljesen újszerű volt számomra. Egy nagy buszt tessék elképzelni, amin hosszában három sor roppant keskeny emeleteságy-rendszer fut végig. Én szerencsére egy felső, ablak melletti ágyra kerültem, ráadásul pont amellé a férfi mellé, aki meg az indulás előtt jó angolsággal elmagyarázta, hogy a busz melyik tárolórekeszébe tegyem a felszerelésem. Hirota, mint kiderült, egy japán figura, jó társaság volt, elalvásunkig egymásnak meséltük a történeteket, ő épp Afganisztánból tért meg Kantonba, ahol valami üzleti érdekeltsége van. Nem az első üzletember volt, aki panaszkodott az egyre emelkedő kínai árak miatt.

Itt olvashatsz sajtóban megjelent cikkeket Simon Dávidról!

0 Tovább

A tejfölös kenyér és a palacsinta varázsa

A Couchsurfing (CS) - ez egy, a világra és másokra kíváncsi utazókból és nyitott, önzetlen helyiekből álló önkéntes, internetes nemzetközi szerveződés - már sokszor adott meghálálhatatlan pluszt az amúgy sem egyhangú utazásom során. Így történt ez Kantonban is, ahol, mint a legtöbb nagyvárosban, megérkezésemkor feliratkoztam a helyi CS közösségbe, ám ezúttal volt egy pikantériája a dolognak. Ráleltem Balázsra, aki azontúl, hogy valamilyen szinten összetartja a maroknyi, itt élő magyar közösséget, aktív szervezője a több száz lelket számláló kantoni CS-eseknek. Minden héten péntek este egy étterem-bárban gyűlnek össze: van itt törzstag, épp átutazó vándor, vagy akár valakinek az ismerőse.

Amikor leértem a helyre, már vagy húszan ültek körbe több asztalt. Balázs egyből azzal nyitott, hogy épp most érkezett két másik magyar. Hozzáteszem, hogy eddigi 380 napos utam során mindösszesen három röpke találkozás erejéig hallottam élő magyar szót. Pár percre rá, Katival és Rolival kiegészülve, már a legnagyobb nemzeti „frakciót” jelentettük, és bevallom őszintén, hogy olyan jól esett hallani a hazait, hogy tojtam én magasról a körülöttünk értetlenül álló többiekre (pedig amúgy mindig én vagyok az, aki próbálja bevonni a megfelelő nyelven a társalgásból kívül rekedteket). Hajnalig diskuráltunk...

Másnap délutánra egy közös palacsintázás lett megbeszélve Balázs lakásán. Itt volt még egy másik magyar hölgy is, Gabi, aki végre magyar szájíz szerinti palacsintát sütött, amit túróval, szilvalekvárral és mákkal töltögettünk, istenem, mennyei manna volt az nekem! Nem is beszélek a tejfölös kenyérről vagy a magyar szalámiról, még akkor is, ha csak ázsiai utánzatból voltak az alapanyagok. Magyar filmet (Indul a bakterház) néztem, és magyarokkal magyar vicceken nevettem. Kiélveztem minden pillanatát társaságuknak.

Dehát előre kellett néznem, mert szerencsésen ismét magamhoz vehettem az útlevelem, benne - a sajnos csak egyhónapos, ej, az a fránya bürokrácia! - vietnami vízumommal. Várom is már nagyon, lábaim, vállaim rendesen panaszkodnak is a tétlenség miatt, alig várják, hogy újabb tesztnek vessem alá őket. Este kimentem a főpályaudvarra, s itt kellett szembesülnöm az újabb akadállyal: se vonat, se busz nem indul Vietnamba. Jobb híján visszafelé baktattam a hotelomba, magamban sorra véve a lehetőségeket: megpróbáljak stoppolni vagy esetleg vonatozzak a határ közelébe, majd onnan valahogy átjutok? És ekkor valamely védőangyalom ismét a segítségemre sietett: ahogy gondolataimba merülve leléptem az egyik sarkon, majd elütött egy busz, és a közelemben lévő rendőr rám szólt. Beszédbe elegyedtünk (na jó, ez erős túlzás), mire ő odahívta az egyik közeli, fiatal kollégáját, aki meglepően jó angolsággal kérdezni kezdett. Én előadtam, hogy mi nyomja a szívemet, mire ő visszairányított a pályaudvar közvetlen szomszédságában lévő buszpályaudvar központi információjához, ahol egy mosolygós kislány egyből előállt a megváltó megoldással. Vegyek egy buszjegyet a vietnami határ előtti nagyobb városig, ahonnan egy újabb busszal továbbindulhatok Vietnamba. Ami végül is meggyőzött, az az volt, hogy - mint megtudtam - a legtöbb vietnami is így közlekedik Kanton és az országuk között. Így hát megvettem a jegyet, és holnap ilyenkor már valahol zötyögök Indokína felé. Bő két hét leforgása alatt láttam Kína két különböző arcát az ezer közül, pedig eredetileg nem is volt az útitervbe véve. Hát nem szép az élet?

Itt olvashatsz sajtóban megjelent cikkeket Simon Dávidról!

0 Tovább

Simon Dávid a Föld körül

blogavatar

David's aim is to travel around the globe in five years, mostly walking. He started his blog in Kathmandu to share with all interested how an economist from Budapest fulfils the dream of his life.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek