Úgy döntöttem, hogy egy napot akklimatizálódok, egy kicsit felmérem a viszonyokat, ismerkedem a helyiekkel, no meg leginkább rápihenek a másnapra, mert sok erőt nem éreztem magamban. Hirota szintén úgy döntött, hogy marad egy napot. Találtunk is tiszta, olcsó szállodát, ahol biztonságban tudhattuk a csomagjainkat. Egész nap kószáltunk, belekóstoltunk minden helyi dologba (nem viccelek, ha azt mondom, hogy többféle olyan gyümölcsöt árultak, amit nem ismertem, mint amit igen), és közben sok mindent megvitattunk. Az még hajnalban kiderült, hogy Hirota egy ékszerkereskedő, amikor afganisztáni útjáról fotókat mutatott öklömnyi csiszolatlan rubinokról, mogyorónyi smaragdokról. Vietnamba azért jött, hogy a köveket feldolgozó dráguló kínai munkaerő helyett ide hozza ezt a munkafázist.

Este egy pompás grillvacsorát fogyasztottunk, kókuszdióban érlelt vodkával öblögettük le a pazar ízeket. Vacsora után még egy helyi masszázsra is befizetett minket újdonsült barátom. Valami fekete lével töltött kádba kellett ülnöm, mielőtt végignyúltam az ágyon. Aztán csak kerekedett a szemem,  amikor elkezdett dolgozni rajtam a ránézésre félénk és szótlan kislány, akinek olyan puha bőre volt, mint egy kisbabának: úgy ropogtak a csontjaim, ízületeim, mint a kínai tűzijátékok újévkor. A 25 órás kimerítő nap után nem kellett ringatni...

Amikor előző nap aludni tértem, úgy gondoltam, hogy másnap felkelek, és szépen nyakamba veszem az országutat. Ám Isten útjai kifürkészhetetlenek. Még becsekkoláskor azt az instrukciót kaptuk, hogy nap közben mindig legyen nálunk az útlevél, mert határváros lévén a rendőrség szeret igazoltatni (nem mintha nem lenne nálam éjjel-nappal), viszont éjszakára le kell adni a recepción, mert a random razziák sem ritkák. Így még előző éjjel, mikor visszaértünk a szállodába, le is adtam útlevelem annak rendje és módja szerint. Hajnalban még felébresztett Hirota, hogy elbúcsúzzon, ő ment a saját dolgára, én meg a másik oldalamra fordultam. Reggel ébredés után összepakoltam, lementem a szobánkból, és kértem az útlevelem. A két csinos kislány meg nézett rám, mint ...  és itt hagyom is a gazdag metafora gyűjteményemet. Olyan jó egy órát próbáltam megtudni, hogy hova a jó édes nyavalyába tüntették el, és arra a következtetésre jutottam milliónyi megválaszolatlan kérdés után, hogy a rendőrség elvitte az útlevelem inspekcióra.

Kora délután visszatértem a szállodába, és a rejtély 20 másodperc alatt megoldódott. Egy férfi, akit korábban nem láttam, benyúlt egy fiókba, és elővette az útlevelemet, amit azonnal kitéptem a kezéből. Így hát még egy napot itt ragadtam, de legalább már tudom, hogy nem fogom leadni legközelebb, még akkor sem, ha kényszerítenek. Most - jobb híján - ülök egy internet kávézóban, ahol nagy sávszélesség van, de persze ahogy a jó öreg komcsiktól elvárható, minden második honlap le van tiltva. Ezt csak azért említem meg, mert a Facebook-hoz nem férek hozzá lassan másfél hónapja, ami csak egy dolog miatt bánt engem. Nem sikerült még mindig megköszönnöm jószívű ismerőseimnek az adományokat, amiket a katmadui árvák részére gyűjtöttünk.

Itt olvashatsz sajtóban megjelent cikkeket Simon Dávidról!